Proefdierblij

Vandaag is een blije dag voor iedereen die tegen het gebruik van proefdieren is, want vandaag is namelijk de nieuwe wetgeving omtrent het gebruik van proefdieren in de cosmetica ingegaan. Ik heb hier nog niet eerder over geschreven omdat ik er aan twijfelde of het nu dan eindelijk toch een keer zou gebeuren, in juni van vorig jaar werd er door cosmeticabedrijven namelijk nog flink gelobbyed tegen dit verbod. Maar “hoera hoera” het is zover.

Wat houdt dat nou in? Er is nog niet heel veel over te vinden en de informatie lijkt soms tegenstrijdig. Zo is op de website van EDEV te lezen dat eigenlijk alleen cosmetica met het “leaping bunny” logo gegarandeerd proefdiervrij is.

Bron
Hoe dat kan? De wet schijnt nog niet geheel sluitend te zijn. Het idee achter deze wet is dat cosmetica waarvan ingrediënten of het eindproduct op dieren getest zijn niet meer in EU landen verkocht mag worden. EDEV stelt echter dat bedrijven die hun producten buiten de EU verkopen, deze ook nog zonder problemen buiten de EU op dieren mogen testen. Zo kan het dus zijn dat de ingrediënten uit jouw favoriete shampoo of lievelingszeep nog steeds op dieren worden getest.
Stichting Proefdiervrij schrijft hierover dat het verbod niet geldt voor grondstoffen, omdat deze naast cosmetica ook in andere producten worden gebruikt.

Ik hou niet van negatieve stukjes en daarom zeg ik nu: er is heel wat bereikt vandaag en dat is zeker een feestje waard.

Bron
Veel mensen hebben er hard aan gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en het zal heel veel dieren enorm veel leed besparen. Ik ben er in ieder geval blij om en wat die gaatjes in de wet betreft, ik vertrouw erop dat veel mensen zich hard zullen blijven maken tegen het gebruik van proefdieren en uiteindelijk zal het ook lukken om, in ieder geval cosmetica, volledig proefdiervrij te krijgen.

Wat natuurlijk ook helpt is dat je als consument de producten die op dieren getest zijn lekker links laat liggen, want als consument heb je toch wel de grootste macht in dit soort kwesties. Wanneer bedrijven hun verkopen zien dalen zijn ze ineens veel meer geneigd iets aan te passen dan wanneer je de producten blijft kopen ook al sta je er misschien niet achter. Weet je niet goed welke fabrikanten proefdieren gebruiken? Geen probleem, hier vind je een overzicht van alle cosmeticafabrikanten die volledig proefdiervrij zijn. En heb je een smartphone dan kun je met deze app de barcode van je cosmetica scannen om te zien of het proefdiervrij is. Handig als je al in de winkel staat en het even niet meer weet 🙂

Advertenties

One thought on “Proefdierblij

Hier mag je reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.