Maak stress je bitch #3: stress mindful

Mindfulness is een hippe term waar je nog net niet mee doodgegooid wordt. In bijna elk tijdschrift en op elke zichzelf respecterende website zul je wel ergens de term mindfulness voorbij zien komen. Ook tijdens mijn opleiding kwam ik het veel tegen, en ik merk dat het in steeds meer opleidingen wordt gebruikt.

Een goede ontwikkeling dus. Al heb ik zelf altijd het idee dat ik doof en blind wordt van dit soort hypes. Als ik een hype woord zie, lees ik meteen al niet meer waar het over gaat en als ik het hoor op radio of tv verdwijn ik vaak snel in gedachten. Niet omdat ik dat wil hoor, maar zo werkt mijn hoofd blijkbaar. In het geval van mindfulness is dat best jammer, want het is zo ontzettend nuttig.

Wat heb je aan mindfulness als je gestressed bent? Vorige week deelde ik een filmpje over stress met jullie, waarin uitgelegd wordt dat stress niet per se slecht voor je hoeft te zijn. Hoe slecht stress voor jou is, hangt af van je ideeën over stress en de gevolgen ervan. Mindfulness kan je helpen om deze ideeën toe te passen. Mindfulness staat voor leven in het nu, in het geval van stress: je niet laten leiden door die stress.

Wanneer we stress ervaren is het makkelijk en vaak zelfs vanzelfsprekend je hieraan over te geven, vaak betekent dit dat je gedachten bij de oorzaak van je stress liggen, bijvoorbeeld een tentamen, sollicitatiegesprek, spannende presentatie enz.. Hierdoor maak je niet bewust mee wat er op dit moment in je leven gebeurt en verspil je veel tijd aan dat ene event waar je toch niks aan kunt veranderen.

Maar hoe moet je daar nou mindful mee omgaan? Ik ga jullie nu geen ingewikkelde les in mindfulness geven (want daar ben ik echt niet pro genoeg voor), maar dit zijn de dingen die mij helpen:
1. Wanneer ik merk dat ik opga in een negatief gevoel, zoals stress, neem ik de tijd om daar even bij stil te staan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te mediteren, zelf zoek ik een rustig plekje op en adem even goed diep in en uit en probeer me bewust te worden van wat ik precies voel en denk.
2. Ik vraag mezelf af wat de oorzaak is.
3. Dan vraag ik me af of er iets is wat ik kan doen om die oorzaak weg te nemen.
4. Wanneer dat kan doe ik dat, wanneer dat niet kan stel ik mezelf de volgende vragen (en hier wordt het echt mindful!)
5. Wat ik nu voel, zorgt ervoor dat ik niet kan leven in het nu. Is er iets dat ik op dit moment kan doen om de situatie te verbeteren?
6. Is het echt nodig om me zo te voelen? Hoe helpt mij dat?
7. Welke gedachten kunnen mij helpen?

In alle eerlijkheid, ik heb er flink op moeten oefenen om bovenstaande stappen zelf uit te kunnen voeren hoor, maar ik heb er wel ontzettend veel aan. Zo heb ik al heel wat nachtrust veilig gesteld met deze methode. Stress uit zich bij mij vaak ’s nachts, wat betekent dat ik lig te tobben en niet kan slapen. De vraag ‘is er iets wat ik op dit moment kan doen om de situatie te verbeteren?’ heeft dan bijna altijd hetzelfde antwoord, want midden in de nacht is er vaak niet heel veel dat ik kan doen. Alleen al daardoor ebt de stress vaak weg, en wanneer ik mezelf dan vertel dat ik me waarschijnlijk beter voel na een nacht goed slapen dan na een nacht lang tobben ben ik vaak zo in dromenland.

Stap 7 is trouwens erg belangrijk, maar ook meteen de moeilijkste. Hoewel het moeilijk te geloven is, zijn het vaak je eigen gedachten die emoties en gevoelens veroorzaken. Het herkennen en aanpassen van deze gedachten kan je daarom enorm helpen, maar er zit een addertje onder het gras. De gedachten die je hebt, zijn gedachten die je al jarenlang gebruikt en die verander je niet zomaar. Gelukkig is daar een hele goede methode voor, namelijk de RET. Maar omdat deze post belachelijk lang zou worden als ik dat hier zou uitleggen schuif ik dat door naar maak stress je bitch #4.

De tip van deze week is: Probeer de bovengenoemde stappen is door te lopen wanneer je merkt dat je stress hebt en raak vooral niet ontmoedigd als het in eerste instantie helemaal niks voor je lijkt te doen. Je zult merken dat het beter gaat werken voor je als je het vaker toepast.

Bonustip: Soms raak ik zo verloren in stress dat ik in paniek raak en vergeet dat er überhaupt iets is dat ik er tegen kan doen. Daarom heb ik Mark ook verteld over deze manier van stress reguleren, en wanneer ik bijna aan het hyperventileren sla vraagt hij mij vaak: ‘Zeg schatje, denk is even na, is er iets dat je op dit moment zou kunnen doen om de situatie beter te maken? En zo ja of nee, is het dan nodig dat je je zo druk maakt?’ Dan herinner ik me weer wat ik kan doen en krijg ik de situatie weer onder controle. Dus vertel je partner of beste vriend/vriendin dat dit je kan helpen, zodat ze jou kunnen helpen als je het even kwijt bent.

Advertenties

Hier mag je reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.